Merijn Vrij

Period.

maart/april/mei/juni 2017: Merijn Vrij plant een cirkelvormige sculptuur aan uit wilgentenen, achter de galerie in Finsterwolde, waarmee een punt wordt gezet op de oude plek van boerderij Waalkens: Period.
Bekijk hier zijn projectvoorstel Period

In het midden ontstaat een open plek, een plek voor bezinning en reflectie: een open ruimte. De open ruimte is een lege ruimte, een witte bladzijde: ‘tabula rasa’. Het sluit als het ware de Waalkens periode af en maakt ruimte vrij voor toekomstige projecten en nieuwe initiatieven in het Oldambt, ruimte voor nieuw elan … 

De belijning refereert naar seismologische metingen van de aardbevingen in Groningen. Door een afgeleide van deze belijning toe te passen in het plantplan van de wilgenstaken komen de wilgen naar het midden toe steeds compacter te staan.  Van buitenaf zijn de wilgen ruimer neer gezet. Hierdoor kan de bezoeker als het ware achteloos in het werk terecht komen. Eenmaal binnen zie je dat de lengtes van de wilgenstaken van binnenuit schuin omhoog lopen, hierdoor wordt de blik van de kijker naar de lucht gebracht. Er ontstaat – zeker in de loop van de tijd – een groene kom. Diegene die binnenin staat komt een moment alleen te staan met en ìn het werk, losgekoppeld van de directe omgeving. 

Merijn Vrij werkt veel met ritme en lijn in zijn werk (2D), zijn ruimtelijke sculpturen verhouden zich nadrukkelijk met de omgeving: in situ (3D) en tenslotte voegt Merijn Vrij ook de factor tijd toe (4D): groei. Door middel van groei zal het werk er in de loop van het seizoen en jaren van volume en beeld veranderen.  Maatvoering: doorsnede circa 20 meter, 960 wilgen  

Locatie: achter Galerie Waalkens | Hoofdweg 39 | Finsterwolde

 

Merijn Vrij is een bijzondere landschapskunstenaar. Voor zijn installaties maakt hij vaak gebruik van natuurlijk materiaal zoals wilgentenen, Amerikaans eiken, riet en bamboe in combinatie met ‘men-made’ industrieel materiaal zoals RVS, krimpfolie en beton. Ook maakt hij wel gebruik van eetbare gewassen. Onder invloed van de elementen en seizoenen verandert het werk mee in groei, uiterlijke beleving en eetbaarheid. In al zijn werk stelt Merijn de natuur centraal. Het draait om groen en groei, om licht, kracht en beweging. Website Merijn Vrij

 

The making of The Wilgenborg – Blauwestad 2017

In Blauwestad bouwt Merijn Vrij in de loop van 2017 een ‘Wilgenborg’, een groene kathedraal en levend kunstwerk uit wilg, staal en tijd. In de loop van de jaren groeit het tot een groen landmark aan de A7 ter hoogte van Winschoten.

 

De projecten van Merijn Vrij hebben meestal een sociaal aspect. Zelf spreekt Merijn van “kunst die verbindt”. Zijn installaties komen vaak tot stand door participatie van lokale bewoners, instanties en bedrijven.
Voorbeelden zijn de groeituin ‘Pronkbonen’ in Groningen (De Eetbare Stad) en het kunstwerk ‘Flock of Birds’ in Taipei, Taiwan.

 

 

Flock of Birds   Guandu Sculpture Park, Taipei
Sculptuur in vogelpark gebouwd met lokale materialen, samen met Taiwanese vrijwilligers

 

 

 

 

Bekijk ook de Land Art projecten Rondom Waalkens van Marc van Vliet en Alexandra Engelfriet

Openingstijden
Kunstmanifestatie
Zaterdag 17 juni 2017
De Land Art, exposities en documentaires zijn verder te bezichtigen:  
18 juni t/m 10 september
op zaterdag en zondag
van 13.00 tot 17.00 uur
De toegang is gratis
Galerie Waalkens
Hoofdweg 39 | Finsterwolde
Koestal 
Kerkeweg 3 | Finsterwolde
Party Centrum Finnewold
Hoofdweg 110 | Finsterwolde
Contact
Projectcoördinator
Hans Elbersen
0597 850431
hans.elbersen@commun-art.nl
Webdesign & webredactie
Grafisch ontwerp
Projectondersteuning
Publiciteit
door: Tinka Kazemier
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief van OCU. 


Facebook