Alexandra Engelfriet

Oorsprong

Alexandra Engelfriet is april 2017 gestart met haar Land Art project Oorsprong achter Galerie Waalkens in Finsterwolde, door het graven, storten en bewerken van ruim 50 kubieke meter klei. De performance, te zien op 17 juni, en het uiteindelijke werk zijn een vervolg op het werk op onderstaande video: Under Ground.   Bekijk haar projectvoorstel

 

In een dans met de materie vormt Alexandra Engelfriet met haar hele lichaam klei tot een woeste zee van bewogen grond. Als men afdaalt in de aarde wordt men omgeven door de gevormde materie.
Een komvormige kuil van 33 m lang, 25 m breed en 2.60 m hoog is met een graafmachine uitgegraven in het weiland achter de galerie. Een pad, waarover men het werk kan betreden, loopt door het midden van de kom. De hellingen die aan beide kanten van het middenpad oprijzen, zijn bedekt met honderd ton klei, opgegraven uit een nabijgelegen weiland.

Locatie:
achter Galerie Waalkens | Hoofdweg 39 | Finsterwolde

Performance tijdens de opening op 17 juni

 

Alexandra Engelfriet, Under Ground (2016), Tilburg

Al ruim 25 jaar werkt Alexandra Engelfriet met de vormbare materie van de aarde: klei, zand, slib en leem. Engelfriet’s artistieke aanpak is zeer fysiek. In haar grote installaties in binnenruimtes en performances op buitenlocaties vormt zij de materie met haar hele lichaam, maar wordt ook zelf gevormd door het proces. Het breken, rekken en scheuren, de diepe afdrukken van lichaamsdelen, geven uitdrukking aan het materiaal in zijn rauwheid  en ruwheid.  In de diepte die zich in de klei opent, zoekt Engelfriet naar een directe, naakte ervaring van de werkelijkheid, een ervaring die vragen stelt over de existentie en de aard van de wereld: Oorsprong. Wat ís natuur in deze tijd, waarin de mens een belangrijke geologische kracht is geworden? Hoe kunnen we verbonden zijn met onszelf en tegelijkertijd vormgeven aan een transformerende wereld. 

 

In 2000 bracht Alexandra Engelfriet klei en slik van het wad van de Dollard aan op de muren van de toenmalige Galerie De Boer – Waalkens en verbeeldde hiermee eb en vloed. 

Alexandra Engelfriet studeerde in 1992 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en onderscheidt zich sinds de jaren negentig van de vorige eeuw met grote, abstracte werken van klei.

Citaat: “De leidende vraag, of rode draad daarbij was steeds: wat doet klei, deze oermaterie, waaruit alles voorkomt en waarin alles terugkeert, wat doet deze materie met mij als ik niet probeer deze mijn wil op te leggen, maar me eraan overgeef, me erdoor laat overweldigen”. Om dit te ervaren bestelde zij vijf ton klei bij een steenfabriek, bedekte een deel van haar atelier ermee, hield deze nat en plastisch en vormde de sculptuur met haar handen, haar voeten, haar hele lichaam. Alexandra: “Het was een dans met klei waarin lichaam, geest en materie steeds meer samenvielen. Ik vormde de klei maar werd op mijn beurt gevormd door de klei.”

 

In de jaren daarna experimenteerde Alexandra met grote hoeveelheden klei in de museale ruimte en in het landschap. Gaandeweg ontwikkelde zij de techniek om een grote oven om haar kunstwerken te bouwen, deze met hout te stoken en de klei te bakken, waarbij het toeval van het bakproces het eindresultaat mede bepaalde.

Alexandra Engelfriet kreeg diverse beurzen toegekend en won verschillende internationale prijzen met haar kleiprojecten. Ze werkte en exposeerde in Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Australië, Tasmanië en Denemarken.

Website Alexandra Engelfriet

Large kiln sculpture – 2015, St. Martin de Salencey, France

 

 

 

Bekijk ook de Land Art projecten Rondom Waalkens van Marc van Vliet en Merijn Vrij

Openingstijden
Kunstmanifestatie
Zaterdag 17 juni 2017
De Land Art, exposities en documentaires zijn verder te bezichtigen:  
18 juni t/m 10 september
op zaterdag en zondag
van 13.00 tot 17.00 uur
De toegang is gratis
Galerie Waalkens
Hoofdweg 39 | Finsterwolde
Koestal 
Kerkeweg 3 | Finsterwolde
Party Centrum Finnewold
Hoofdweg 110 | Finsterwolde
Contact
Projectcoördinator
Hans Elbersen
0597 850431
hans.elbersen@commun-art.nl
Webdesign & webredactie
Grafisch ontwerp
Projectondersteuning
Publiciteit
door: Tinka Kazemier
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief van OCU. 


Facebook