Wat gebeurt er nog meer ‘Rondom Waalkens’?


 

Jean Pierre Rawie: zondag 27 augustus

In navolging van Albert Waalkens, die in zijn tijd schrijvers als Vinkenoog, W.F. Hermans en Reve naar Finsterwolde haalde, geeft nu Jean Pierre Rawie acte de présence op ‘Rondom Waalkens’.

Zondagmiddag 27 augustus om 15.00 uur houdt dichter, schrijver en columnist in het Dagblad van het Noorden Jean Pierre Rawie een voordracht in het centrum van het land art project ‘Proportie’ van Marc van Vliet. In zijn voordracht laat Rawie zich ongetwijfeld inspireren door Waalkens, de kunst of het Oldambt. Ook leest hij eigen gedichten.

Saxofonist Rien Hof omlijst de voordracht met improvisaties. Hoe mooi gaat dat klinken in het landschap! 

Laat u verrassen en kom zondag 27 augustus naar Finsterwolde.

 

Om 15.00 uur verwachten wij u in het centrum van het landschapskunstproject ‘Proportie’, te bereiken vanaf de rode wimpel aan de Kerkeweg (gezien de loopafstand graag ca. 20 minuten voor aanvang aanwezig zijn bij de rode wimpel). Zie de plattegrond.

  • U kunt uw auto langs de kant van de Kerkeweg parkeren
  • Neem, ook bij mooi weer, waterdicht schoeisel mee
  • Ter plekke zijn strobalen beschikbaar om op te zitten
  • Bij slecht weer wordt het optreden verplaatst naar de koestal (Kerkeweg 3)
  • Koffie, thee, wijn, bier, fris en warme hapjes, ook vegetarisch, verkrijgbaar (pinnen niet mogelijk)
  • De toegang is gratis (een vrije bijdrage in de giftenbox is zeer welkom)

Lees hier biografische informatie over Jean Pierre Rawie

 


 

‘Herinnering aan een Plek, een Beeld voor een Bos’

Op duizend meter van Galerie Waalkens staat een opmerkelijk landmark, ontworpen door Semna van Ooy, dochter van kunstenares Corrie de Boer, de tweede vrouw van Albert Waalkens. Van Ooy’s beeld uit 1995 is gesitueerd op de grens van nieuw aangelegd bos en een lager gelegen gebied, waar natuurontwikkeling vrij spel kreeg. De hierbij vrijgekomen aarde werd verwerkt in de heuvel, die de basis vormt van het kunstwerk. De heuvel is bekroond met een trapachtig, betonnen element. Bovenop staat een bronzen hand, als rustpunt voor de hand van de bezoeker.

Van Ooy’s sculptuur gaat gepaard aan een uitgekapte zichtlijn op de kerktoren van Finsterwolde. De toren, vanouds een baken, die door het opgroeiende bos aan het oog zou worden onttrokken, is aldus in het nieuwe landschap bewaard gebleven. Zo vormt “Herinnering aan een plek” ook een scharnier tussen oud en nieuw.
Zie: website Semna van Ooy

Locatie: voorbij het klei-kunstwerk van Alexandra Engelfriet achter Galerie Waalkens, voert een bewegwijzerde route (Waddenwandelen) naar dit beeld, met schitterend uitzicht op natuurreservaat De Tjamme en op de toren van Finsterwolde.

 


 

Met de Graanrepubliek ‘Terug naar de Korrel’

Halverwege de stal (waar ‘Rondom Waalkens’ plaatsvindt) en het land art-kunstwerk Proportie, ligt een stuk grond waarop door de Graanrepubliek biologisch graan wordt geteeld. Het perceel kunt u vanaf grote hoogte bekijken. Dit maakt de bijzondere zaai-wijze als landschapskunst zichtbaar.

In de pop-up-kooktent kunt u op 17 juni proeven van gerechtjes waarin Graanrepubliek-graan is verwerkt. Laat u verrassen door bijzondere toepassingen van graan. ’s Avonds wordt de mini-docu ‘Terug naar de Korrel’ getoond.  www.graanrepubliek.nl

 


 

Galerie LaKaserna Zomerexpositie 2017

In aansluiting op kunstmanifestatie ‘Rondom Waalkens’ presenteert Galerie LaKaserna in Bad Nieuweschans (10 km van Finsterwolde) werk van Corrie de Boer, Gjalt Blaauw, Gerda Kruimer, Wilma Vissers en Koos Buist.

Corrie de Boer en Gjalt Blaauw waren nauw betrokken bij Galerie Waalkens. Corrie was meer dan 25 jaar levenspartner van Albert Waalkens en heeft in die tijd een grote inbreng gehad in het reilen en zeilen van de galerie. Gjalt was één van de kunstenaars uit de begintijd van Galerie Waalkens.
Samen met het werk van Gerda Kruimer, Wilma Vissers en Koos Buist is het een brede en veelzijdige tentoonstelling die zowel in de expositieruimte als in de tuin is te zien.

Te zien van 15 juni t/m 10 september 2017. Zie: www.lakaserna.nl

 


 

Gjalt Blaauw

maart 2017: Een beeld van Gjalt Blaauw is geplaatst voor de koestal in Finsterwolde
Gjalt Blaauw (1945) volgde een opleiding aan Academie Minerva in de stad Groningen, waar hij les kreeg van onder andere Karl Pelgrom, die het Instituut voor Creatief Werk (ICW) in Finsterwolde mede oprichtte. Na zijn opleiding sloot Gjalt Blaauw zich enige jaren aan bij dit collectief, dat onderdak vond bij Albert Waalkens.
Van Gjalt Blaauw staan vele monumentale werken door heel Nederland in de publieke ruimte en hij is nog altijd actief als beeldhouwer. Het beeld van hem dat nu staat bij Kerkeweg 3 te Finsterwolde sluit goed aan bij de manifestatie ‘Rondom Waalkens’.

 


 

Kees van Twist

Het doet ons bijzonder veel genoegen dat we Kees van Twist bereid hebben gevonden de kunstmanifestatie ‘Rondom Waalkens’ op zaterdagmiddag 17 juni officieel te openen!

Kees van Twist: oud-directeur Groninger Museum, voorzitter stichting Wad & Design, zelfstandig cultureel adviseur, oud-voorzitter Raad van Toezicht Gerrit Rietveld academie, oud-voorzitter bestuur Oerol festival, bestuurslid Waddensummer

 

Openingstijden
Kunstmanifestatie
Zaterdag 17 juni 2017
De Land Art, exposities en documentaires zijn verder te bezichtigen:  
18 juni t/m 10 september
op zaterdag en zondag
van 13.00 tot 17.00 uur
De toegang is gratis
Galerie Waalkens
Hoofdweg 39 | Finsterwolde
Koestal 
Kerkeweg 3 | Finsterwolde
Party Centrum Finnewold
Hoofdweg 110 | Finsterwolde
Contact
Projectcoördinator
Hans Elbersen
0597 850431
hans.elbersen@commun-art.nl
Webdesign & webredactie
Grafisch ontwerp
Projectondersteuning
Publiciteit
door: Tinka Kazemier
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief van OCU. 


Facebook